Inloggen ? Inschrijven ? Help?

Doorzoek de website


Annuleren
×
Onderwerpen

Welkom

Aanbodsysteem


In Groningen worden woningen verdeeld via een aanbodsysteem. Dit betekent dat iedereen zelf kan reageren op beschikbare woningen die aansluiten bij de persoonlijke woonwensen en uw inkomen.

De woningen die nu te huur zijn, staan bij Woningaanbod. Daar kunnen woningzoekenden die staan ingeschreven bij WoningNet op het aanbod reageren die passen bij uw inkomen.

Als de reactietermijn is verstreken, worden de reacties op volgorde gezet. Iedereen die gereageerd heeft, krijgt een rangnummer toegekend. Hierbij geldt: hoe meer punten iemand heeft gespaard, hoe hoger het rangnummer is. Als iemand beschikt over een wijkvernieuwingsurgentie of rolstoelindicatie, zal het resultaat in veel gevallen nog beter zijn.

De woningzoekende met het gunstigste rangnummer krijgt de woning aangeboden. Wordt de woning geweigerd, dan gaat de aanbieding naar de eerstvolgende kandidaat. Heeft u bij meerdere woningen het gunstigste rangnummer, dan ontvangt u ook meerdere aanbiedingen tegelijk.

Nadat een woning langs de kandidaten met rangnummer 1 t/m 5 is geweest, kan de corporatie de woning intrekken. De woning wordt dan op een andere manier aangeboden. Een corporatie kan hiervoor kiezen om bijvoorbeeld te voorkomen dat een woning leegstaat.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Experiment 'Meer ruimte voor gezinnen'

Vanaf 1 juli tot en met 31 december 2019 komen eenpersoonshuishoudens in de (voormalig) gemeente Groningen niet in aanmerking voor ruimere gezinswoningen (>70m2 en 3 of meer slaapkamers). De Groningse woningcorporaties en de gemeente Groningen voeren deze maatregel een half jaar in om meer ruimte te creëren voor gezinnen.

 

Waarom deze maatregel?

In de gemeente Groningen vinden vooral woningzoekende gezinnen niet snel een geschikte woning. Van alle ingeschreven woningzoekenden wachten zij het langst. En 25% van de vrijkomende gezinswoningen wordt toegewezen aan alleenstaanden. Daarom voeren we per 1 juli tijdelijk deze wijziging door, om meer gezinswoningen beschikbaar te houden voor gezinnen.

 

Wat betekent dit voor mij?

Bent u een eenpersoonshuishouden? Dan vindt u tot het einde van dit jaar (2019) bij het beschikbare aanbod alleen huizen die niet onder de ruime gezinswoningen vallen. Dit zijn huizen met een woonoppervlakte vanaf 70 m2 en met 3 of meer slaapkamers. Dat kan zowel een grondgebonden woning als een appartement of bovenwoning betreffen. U kunt dus niet op een ongeschikte woning reageren. Want deze worden niet getoond.

 

Uitzonderingen

Voor eenpersoonshuishoudens met een wijkvernieuwingsurgentie geldt een uitzondering. Omdat zij op korte termijn moeten verhuizen, mogen zij op alle typen huurwoningen blijven reageren.  Dat geldt ook voor zwangere vrouwen. Een ongeboren kind telt vanaf vier maanden zwangerschap mee met het huishouden. Dit kan en moet worden aangetoond met een zwangerschapsverklaring van een arts of verloskundige.

 

Experiment

De maatregel is een half jaar van kracht. De komende maanden gaan we meten welk effect de maatregel heeft, zowel op de wachttijd onder gezinnen als onder eenpersoonshuishoudens. Als de maatregel niet zorgt voor kortere wachttijden, dan gaan we kijken naar andere oplossingen.   

 

Vragen of opmerkingen?  

We zijn benieuwd naar uw ervaringen met deze verandering. Heeft u vragen of opmerkingen over de tijdelijke maatregel, dan kunt u contact opnemen met één van de Groningse woningcorporaties.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uitleg ?

x
Helpfunctie actief

De helpfunctie is nu actief. Klik bij een onderwerp op het ?-icoon om uitleg te krijgen. Klik nogmaals op Help? om de helpfunctie te sluiten.