Inloggen ? Inschrijven ? Help?

Doorzoek de website


Annuleren
×
Onderwerpen

Welkom

Inkomensregels


 

Veranderingen regels sociale huurwoningen
De overheid heeft in 2011 de regels voor de toewijzing van een sociale  huurwoning veranderd. Woningcorporaties wijzen hun sociale huurwoningen alleen nog toe aan kandidaten met een verzamelinkomen tot maximaal € 38.035,-(prijspeil 2019). Het inkomen van kinderen wordt niet meegerekend. Is uw inkomen hoger, dan komt u niet in aanmerking voor een sociale huurwoning.

Passend toewijzen
Per 1 januari 2016 zijn er door de overheid ook minimum inkomenseisen ingevoerd. Woningcorporaties mogen aan huishoudens met een inkomen onder de huurtoeslaggrens geen duurdere sociale huurwoningen meer toewijzen. Dit noemen we ‘Passend toewijzen’. De overheid wil hiermee voorkomen dat huishoudens met een laag inkomen in de problemen komen met betalingen. Wat men minimaal moet verdienen hangt af van de netto huurprijs van de woning en hoeveel personen er gaan wonen. Het minimum inkomen is terug te vinden in de woningadvertenties.

De inkomensregels zijn alleen van toepassing op nieuwe verhuringen. Als u al een sociale huurwoning huurt, verandert er voor u niets.

Uw inkomensgegevens bij WoningNet                                                                                                                            Het is belangrijk dat u het juiste inkomen invult bij uw inschrijfgegevens. Als u inlogt, ziet u alleen het woningaanbod waarvoor u in aanmerking komt. Uw inkomen wordt bij een woningtoewijzing altijd door de corporatie gecontroleerd. Als blijkt dat uw inkomen niet voldoet aan de regels, dan kunt u de woning niet huren. Daarom is het belangrijk dat er juiste en actuele inkomensgegevens op uw inschrijving staan.

Uw verzamelinkomen vaststellen
Uw inkomen controleert de corporatie met een inkomensverklaring van de Belastingdienst. U kunt uw inkomensverklaring direct downloaden op www.belastingdienst.nl door met uw DigiD in te loggen op Mijn Belastingdienst. Kijk daarna bij Inkomstenbelasting. Lukt dit niet, vraag dan uw inkomensverklaring aan via de Belastingtelefoon: 0800-0543 (binnen 5 werkdagen ontvangt u de inkomensverklaring per post). Uitzonderingen op deze inkomensverklaring vindt u onder Inkomen.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de Groninger corporaties.

Uitleg ?

x
Helpfunctie actief

De helpfunctie is nu actief. Klik bij een onderwerp op het ?-icoon om uitleg te krijgen. Klik nogmaals op Help? om de helpfunctie te sluiten.